Uzaktan Eğitim Veren Üniversiteler
Dünya çapında Covid-19 salgınının kontrol altına alınması ve yayılmasını engelleme amacıyla birçok eğitim modeli dönüştürülerek uzaktan eğitim modeline geçilmiştir. Gelişen teknoloji ve bilişim araçları uzaktan eğitim sürecinin başarı oranını arttırmaktadır. Üniversiteler ve bilişim sektörü birlikte çalışarak eğitim alan tüm öğrenciler için eşit koşulların sağlanması hedefiyle ortak çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca uzaktan eğitim alan öğrenciler iş ve kariyer planları için engel teşkil etmeyerek eğitimlerini tamamlamalarına imkan tanımaktadır.
Üniversite mezunları için uzaktan eğitim yüksek lisans programları imkanı bulunmaktadır. Klasik üniversite eğitiminin uzaktan eğitim sistemine uyarlanması gelişen teknoloji sayesinde mümkün olmuştur ve ülkemizin önde gelen üniversiteleri bu eğitim uygulamasına adapte olmuştur. Uzaktan eğitimde sadece sınavlar için tarih ve saat aralıkları verilir. Derslerin takip planı tamamen öğrenciye aittir, bu durum ders takibi süreçlerini esnek hale getirerek öğrencinin kendini geliştirmek istediği diğer konulara veya iş hayatına vakit ayırabilmesi demektir. Bu model eğitim veren üniversitelerden bazıları İstanbul Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Marmara Üniversitesi şeklinde sıralanabilir.
Üniversitelere Uzaktan Dershane Eğitimi
Dershane eğitimleri günümüz şartlarına uyumlu hale getirilerek uzaktan eğitim modeline dönüşmüş durumdadır. Uzaktan dershane eğitimi öğrencinin öğrenme hızına göre kendi planını yapıyor olması imkanı sunar. Ayrıca öğrenciler ders materyallerine sınırsız şekilde istedikleri an erişebilir. Online dershane eğitim modelleri eğitimin eşitliğini ön planda tutarak geliştirilmektedir.
Uzaktan Eğitim Giriş
Uzaktan eğitim giriş işlemleri için öncelikli olarak eğitim alınacak kuruma gerekli kayıt sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Kayıt sürecinin tanımlanmasının ardından eğitimin alınacağı yönteme uygun olarak gerekli bağlantıyı sağlayan cihaz ve bağlantıya ihtiyaç vardır.
Uzaktan dershane eğitimi ders işleme yöntemleri:
-Senkronize dersler
-Ayrı zamanlı dersler
-Karma dersler şeklinde sıralanabilir.
-Senkronize dersler; öğrenciler ve eğitmen sanal olarak oluşturulmuş bir sınıftadır eş zamanlı ve karşılıklı etkileşimli olarak eğitim gerçekleştirilir.
-Ayrı zamanlı dersler; sunumu yapılan ders kaynakları öğrenciler kendilerinin belirlediği bir zamanda kaynaklara erişim sağlayarak kendi öğrenme hızlarının doğrultusunda eğitim sürecini devam ettirirler.
-Karma dersler; senkronize ve ayrı zamanlı ders işleme yöntemlerinin her ikisinin de erişilebilir olduğu uzaktan eğitim modelidir.